att få till en funktionell garderob

Jag hade under en längre tid känt att jag velat hitta ”min stil” och hitta min typ av ”garderob”. Jag ville att det skulle vara enkelt att hitta kläderna, och även veta exakt vad jag hade för kläder för att lätt se vad som matchar. Detta innebar att jag dels var tvungen att gå igenom vad jag hade men också vad jag kände saknades. Och för att komma på vad som saknades behövde jag ju veta vad jag ville ha för vardagsstil. Det jag gjorde var att gå igenom alla bloggar och instagram-konton jag gillade för att hitta en gemensam nämnare, och tillslut hittade jag den. Jag kom fram till att det är jeans/byxor, enfärgade baströjor och skjortor/blusar som är min grej.

Under våren och sommaren gjorde jag därför grovgörat med min garderob. Den skulle ju rensas rejält och som några av er kanske kommer ihåg hade jag stora problem i början. Jag tyckte jag rensade men det hände liksom ingenting, garderoben var lika full och oöverskådlig som innan.

Sen hände det något. Jag kom in ordentligt i det där rensandet och det slutade med att jag gett bort och skänkt bort ungefär 4 stora IKEA-kassar. Kvar fanns det som uppfyllde mina kriterier för det jag ville ha som stil, men även lite andra kläder som klänningar och kjolar som man vill ha till fint. Problemet att klä sig på morgonen var ett minne blott.

Nu tänkte jag att jag i punktform skulle dela med mig av hur jag gjorde för att förhoppingsvis kunna hjälpa någon annan som går i samma tankar.

1. Starten
Du måste vara taggad och riktigt motiverad eftersom det här kan ta både tid och energi. Min motivation var att jag under en tid pendlat i storlek och därför ville ha kvar sådant som faktiskt passade. Så både för stora och för små plagg skulle bort, men även sådant som bara satt illa och var obekvämt eller slitet och nopprigt.

2. Bestäm vilken stil
Om du inte redan vet vilken look du vill ha är det dags att leta. Kolla i tidningar, bloggar och instagram. Jag kollade mest hos ”vanligt folk” jag tyckte klädde sig snyggt eftersom jag anser att det ger mig mer istället för bilder i modetidningar. Men man är olika, leta där du tycker du finner inspiration!

3. Ut med allt för att sedan lägga tillbaka
För att kunna se vad jag hade så lade jag alla mina kläder på sängen, för att bara hänga tillbaka sådant som jag ville ha kvar. De plagg som blev kvar i en ”kanske”-hög hamnade i påsar några veckor för utvärdering för att sedan antingen hängas tillbaka in i garderoben eller skänkas bort.

4. Komplettera
När du gjort kommit till den här punkten så är det dags att kolla om du känner att något saknas. T ex: när jag hade kommit fram till hur mycket jag trivdes i skjortor och blusar, så insåg jag att min garderob innehöll alldeles få av detta plagg, så där behövde jag göra en komplettering.

5. Det löpande arbetet
Nu kanske du tror att du är färdig? Icke. Det fortsätter löpande hela tiden. Om du en dag har på dig ett plagg som du känner dig obekväm i eller känner att det har blivit sunkigt och slitet, häng då inte tillbaka det i garderoben av gammal vana utan bestäm om det är dags att kanske rensa bort det.

Sådär. Det var nog mina tips och råd. Hoppas de kan vara till hjälp! :)

3 thoughts on “att få till en funktionell garderob

 1. jamtlandshanna

  Du kan ha gjort min dag!
  Jag går precis i samma tankar! Mitt största problem är att jag har kläder lite överallt. En halv garderob i hallen, en hel i sovrummet plus några lådor i en byrå. Otroligt oöverskådligt. Men det kanske är till att rensa lite mer nu i helgen. Tack för inspirationen!!

  Svara
  1. attvarasofia Inläggets författare

   Men vilket sammanträffande! Va kul!! :) Jag höll på hur länge som helst innan jag kom på hur jag skulle göra, så hoppas det kan funka för dig med. Ett tips är att kanske ha olika typer av kläder i de olika garderoberna? Jag har också en byrå med t-shirts och tröjor och sedan skjortor, klänningar och kavajer hängande i garderob. Fundera vad som kan funka för dig! :) Lycka till!!!

   Svara
   1. jamtlandshanna

    Ja, precis. Jag har börjat fundera på hur mycket som ryms på varje ställe och utifrån det bestämma fördelningen på tröjor, skjortor, byxor osv. Så får vi se när jag tar tag i den riktiga rensningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s